Skip to content

Investitii in Conditionarea, Depozitarea si Procesarea Produselor Agricole si Pomicole

Oportunități Pentru Dezvoltarea Sectorului Agricol

Investitii in procesarea produselor agricole si pomicoleUn program ce va fi lansat in curand este programul  „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, prin care se doreste : 

  • Consolidarea orientării către piaţa și sporirea competitivității fermelor agricole, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, inclusiv creșterea concentrării pe cercetare, tehnologie și digitalizare;
  • Contribuția la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de;
  • Promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, incluzând participarea femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare si silviculturii sustenabile.  

Agricultura și producția de fructe sunt sectoare cheie ale economiei în multe țări, jucând un rol crucial în asigurarea hranei pentru populație și în generarea de venituri pentru comunitățile rurale. Însă pentru a valorifica în întregime potențialul acestor sectoare, este esențial să se investească în infrastructură, mai ales în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole.

Conditionarea – Conservarea Calității și Duratei de Depozitare

Conditionarea este procesul prin care produsele proaspete sunt pregătite pentru a fi introduse pe piață. Aceasta implică selecția, sortarea, ambalarea și etichetarea produselor. Investițiile în echipamente și tehnologii de condiționare pot ajuta la menținerea calității produselor și la prelungirea duratei lor de depozitare. De exemplu, camerele de depozitare cu atmosferă controlată pot păstra fructele și legumele proaspete pentru o perioadă mai lungă, ceea ce înseamnă o disponibilitate mai mare pe piață și potențial pentru export.

Depozitarea – Protecția împotriva Pierderilor și a Risipei

Depozitarea eficientă este crucială pentru a preveni risipa și pierderile de produse agricole și pomicole. Investițiile în depozite moderne, cu condiții de temperatură și umiditate controlate, pot asigura păstrarea produselor în stare bună până la momentul vânzării. Acestea pot ajuta la gestionarea stocurilor și pot reduce risipa alimentară, un aspect important în combaterea foametei și a schimbărilor climatice.

Procesarea – Adăugarea de Valoare și Diversificare

Procesarea produselor agricole și pomicole implică transformarea acestora în produse finisate, cum ar fi conserve, sucuri, marmelade sau produse de patiserie. Investițiile în facilități de procesare pot adăuga valoare produselor și pot deschide noi oportunități de afaceri. Procesarea poate sprijini, de asemenea, diversificarea ofertei, ceea ce poate crește veniturile agricole și poate stimula dezvoltarea rurală.

În concluzie, investițiile în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole sunt cruciale pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agricol. Aceste investiții nu numai că asigură conservarea și calitatea produselor, dar adaugă și valoare și oportunități de afaceri.

Prin intermediul finanțărilor disponibile, producătorii au resursele necesare pentru a face aceste investiții, contribuind astfel la creșterea prosperității rurale și a economiei în ansamblu.

CITESTE DETALII DESPRE ACEST PROGRAM ACCESAND PAGINA : Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole

error: Content is protected !!